Ghimbirul este rădăcina unei plante erbacee perene care arată ca stuf. Aparține familiei de ghimbir. Include și alte plante din care sunt făcute condimente – turmeric, cardamom și galangal.
Ghimbirul, atunci când este crescut, necesită multă apă și soare, dar, pe lângă aceasta, este destul de nepretențios și, prin urmare, astăzi este cultivat în țările calde. Se bucură de cea mai mare popularitate în patria sa istorică – în Asia de Sud-Est. Aproape o treime din tot ghimbirul din lume este cultivat în India.
Ghimbirul este considerat unul dintre cele mai vechi condimente. Locuitorii din Asia de Sud-Est au început să-l crească în urmă cu câteva milenii. Ghimbirul este menționat în tratatele antice chineze, indiene și persane de medicină ca agent tonic, antipiretic și purificator.
Ghimbirul se vinde cel mai adesea sub formă de rădăcini coapte, pulbere uscată, bucăți murate sau confiate. În plus, uleiul de ghimbir sau extractul din rădăcină se găsesc la vânzare. De asemenea, ghimbirul face parte din multe produse – sosuri asiatice, suc, amestecuri de condimente. Pentru a dezvălui pe deplin efectul de vindecare al condimentelor, medicii recomandă folosirea rădăcinilor proaspete.
De ce ghimbirul este bun pentru tine
Cu un conținut de calorii de 80 kcal la 100 g, ghimbirul conține multe substanțe utile și oligoelemente pentru oameni.
1. Ajută la răceli
Ghimbirul se încălzește și provoacă transpirație activă. Este puțin probabil ca o ceașcă de ceai de ghimbir să fie un remediu cu drepturi depline pentru răceli, dar va ajuta la încălzire și la atenuarea simptomelor bolii.
2. Ghimbirul este bun pentru digestie
În medicina tradițională, ghimbirul este adesea folosit ca remediu pentru tulburările gastro-intestinale. S-a dovedit că condimentul ajută la balonare – substanțele sale active accelerează descompunerea gazelor și eliminarea acestora. Ghimbirul stimulează, de asemenea, producția de enzime pancreatice, îmbunătățind digestia și accelerând metabolismul. În cele din urmă, ghimbirul este un remediu eficient pentru greață, inclusiv greața care apare în timpul sarcinii sau chimioterapiei.
3. Eficient pentru diabet
Potrivit mai multor studii, ghimbirul poate scădea nivelul zahărului din sânge [5]. În plus, proprietățile antiinflamatorii ale ghimbirului ajută la atenuarea simptomelor secundare ale diabetului zaharat – umflarea și inflamația.
4. Ghimbirul ajută la normalizarea greutății
Condimentul reduce zahărul din sânge și stimulează producția de enzime responsabile de descompunerea grăsimilor. De asemenea, s-a demonstrat că ghimbirul prelungește senzația de sațietate.
5. Reduce durerile menstruale
De secole, ghimbirul a fost folosit ca un remediu eficient pentru dismenoree, un sindrom de durere care însoțește menstruația. Potrivit unui studiu din 2009, adăugarea a 250 mg de ghimbir (o bucată de dimensiunea unei pastile mici) la mese de două până la trei ori pe zi poate ameliora durerea dismenoreei la fel de eficient ca și popularul analgezic ibuprofen.
6. Ghimbirul ajută la artrita și inflamația
Ghimbirul conține gingerol, un compus fenolic care dă rădăcinii gustul înțepător. Are proprietăți antiinflamatorii puternice. În medicina tradițională, ghimbirul este folosit pentru a trata bolile articulațiilor – artrita și artroza. Un studiu din 2014 demonstrează că ghimbirul este eficient în ameliorarea durerii din articulațiile inflamate, precum și în creșterea mobilității acestora.